W lipcu 2020 roku zorganizowaliśmy Rajd historyczny śladem polskich mogił wojennych na terenie Białorusi związanych z czynem zbrojnym Nowogródzkiej Armii Krajowej. Dzięki wsparciu Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich Narodowego Instytutu Wolności na lata 2014-2020 i mimo panującej pandemii z powodzeniem zebraliśmy wolontariuszy z Białorusi – polską młodzież, osoby dorosłe, całe rodziny, którzy zaangażowali się w organizację Rajdu. Dzięki naszym wolontariuszom – na co dzień członkom Związku Polaków na Białorusi uporządkowane zostały rzadko odwiedzane miejsca pamięci Nowogródzkiej Armii Krajowej. Odnowienie i uprzątnięcie mogił, poprawa napisów na nich, oznakowanie dojść do miejsc pamięci, zebranie dokumentacji historycznej i geolokalizacyjnej sprawiły, iż pamięć o poległych i zmarłych na Kresach Wschodnich Żołnierzach Niezłomnych nie zaginie.

Realizację Rajdu poprzedziły kilkudniowe warsztaty historyczne online dla uczestników projektu. Dzięki nim wolontariusze z większą świadomością historyczną porządkowali groby, rozumieli trudne losy „cichych bohaterów” tamtych wydarzeń.

Zachęcamy Państwa do odwiedzenia specjalnej podstrony projektu na naszej stronie internetowej – https://fundacjapolonika.pl/wdp/. Znajdziecie tam Państwo zebrane dane historyczne, dokumentację zdjęciową i dokładne lokalizacje często trudno dostępnych miejsc pamięci Nowogródzkiej AK. Kresowi Żołnierze Niezłomni zasługują na naszą pamięć !

Mimo niezmiernie trudnej sytuacji związanej z pandemią, we współpracy z naszym partnerem – Związkiem Polaków na Białorusi udało się zrealizować ważny społecznie projekt z udziałem członków naszej Fundacji z Polski oraz wolontariuszy – Polaków z Białorusi. Ponadto dzięki partnerom na Białorusi zorganizowane zostały nagrania video wspomnień z ostatnimi kombatantami oraz zdigitalizowane zostały ich pamiątki, w szczególności z okresu II wojny światowej.

„Wolontariat dla pamięci” połączył Rodaków mimo pandemii. Wierzymy, że było to doświadczenie, które każdy z wolontariuszy będzie mógł wykorzystać w przyszłości nie tylko w trakcie współpracy z naszą organizacją, ale także podczas podobnych prac prowadzonych w ramach innych projektów mających na celu zachowanie dziedzictwa kulturowego w Polsce oraz poza jej granicami.

Bardzo dziękujemy wszystkim za zaangażowanie! Jesteście wielcy !

Bardzo dziękujemy wszystkim za zaangażowanie! Jesteście wielcy !

Projekt sfinansowany ze środków Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich

Narodowego Instytutu Wolności na lata 2014-2020