W dniu 16.09.2018, drugim dniu cyklu imprez pod wspólną nazwą „Walczącym o Niepodległość” odbywających się w Kuklówce Radziejowickiej a współorganizowanym przez Fundację Pamięci Historii i Kultury Polskiej na Białorusi wraz ze Stowarzyszeniem Łagierników Żołnierzy Armii Krajowej oraz Fundacją Pomocy i Więzi Polskiej „Kresy RP”, nasz Fundacja przy wsparciu finansowym Samorządu Województwa Mazowieckiego zorganizowała cykl warsztatów liderskich oraz historyczno – edukacyjnych w stulecie odzyskanie niepodległości przez nasz kraj. W warsztatach wzięli udział przedstawiciele polskiej młodzieży z Białorusi, członkowie Związku Polaków na Białorusi oraz młodzież z 1 Liceum Ogólnoszktałcącego PUL (klasy mundurowe) z Wołomina.

Warsztaty liderskie poprowadziły wspólnie psycholog Agnieszka Kostecka oraz Aneta Hoffmann ze Stowarzyszenia Łagierników Żołnierzy Armii Krajowej. W trakcie wielogodzinnych zajęć młodzież wysłuchała wykładów wprowadzających, następnie zaś, podzielona na grupy uczestniczyła w zajęciach praktycznych, mających na celu wyłonienie lidera poszczególnych grup. Zarówno młodzież z Polski jak i z Białorusi bardzo szybko odnalazła się w nowych rolach, niejednokrotnie proponując ciekawe rozwiązania stawianych przed nimi problemów. Nie bez znaczenia pozostaje fakt bezpośredniej integracji młodzieży polskiej mieszkającej w kraju jak i poza jego granicami. Warsztaty były więc nie tylko praktyczną lekcją radzenia sobie w sytuacjach stawianych przed nami przez życie ale także okazję do zapoznania się z rówieśnikami z Białorusi i integracji.

Po warsztatach liderskich i krótkim odpoczynku obie grupy młodzieży wzięły udział w warsztatach historyczno – edukacyjnych prowadzonych przez Anetę Hoffmann ze Stowarzyszenia Łagierników Żołnierzy Armii Krajowej. Aneta, kończąca aktualnie pracę nad sowim doktoratem z najnowszej historii Polski, wprowadziła uczestników w świat wielkich wojen i konfliktów XX w, szczególną uwagę skupiając na tematyce odzyskania przez Polskę niepodległości w roku 1918, wojnie polsko-bolszewickiej oraz wydarzeniach lat międzywojennych, które w rezultacie doprowadziły do wybuchu najkrwawszego konfliktu zbrojnego w historii – II Wojny Światowej. Młodzież zapoznała się z materiałami multimedialnymi przygotowanymi przez Anetę oraz jej współpracowników, wzięła też udział w konkursie wiedzy historycznej wieńczącym warsztaty. Z dumą informujemy, iż większość z osób biorących udział w konkursie odpowiedziała poprawnie na wszystkie, niełatwe przecież, pytania. Dla nas jako organizatorów jest to najwyższa forma wynagrodzenia naszej pracy, podkreśla bowiem jej sens i celowość. Wszystkim uczestnikom warsztatów a także prowadzącym serdecznie dziękujemy!

Fundacja bardzo dziękuje Samorządowi Województwa Mazowieckiego za wsparcie finansowe realizacji projektu.