powrót do strony głównej

BAZA WIEDZY

BITWA POD SURKONTAMI

(...) Miejsce, w których zakwaterował oddział, położone było na wielkiej, otwartej polanie, częściowo otoczonej bagnami i błotami. Miejsce to było trudne do obrony, płaskie (z niewielkim tylko wzniesieniem terenowym – pagórkiem), oddzielone od zabudowań wsi dość głębokim, zabagnionym rowem melioracyjnym) i pozbawione osłon terenowych. Obok był stary cmentarzyk wiejski. „Kotwicz” ze swym sztabem i większością sił zatrzymał się w dwóch skupiskach zabudowań położonych w północnej i centralnej części Surkont (...)

POLEGLI W WALCE

77 lat temu, w poniedziałek 21 sierpnia 1944 r, w kresowej wsi Surkonty, podczas przygotowań do kolejnej odprawy Komendanta Nowogródzkiego Okręgu Armii Krajowej mjr. Macieja Kalenkiewicza „Kotwicza” oddział polski liczący 72 żołnierzy został zaatakowany przez wojska NKWD. Po wielogodzinnej walce w okrążeniu mjr Maciej Kalenkiewicz „Kotwicz”, hubalczyk, cichociemny, kawaler Krzyża Srebrnego Orderu Wojennego Virtuti Militari i dwukrotny Krzyża Walecznych, poległ wraz z 35 swoimi żołnierzami, z których część sowieci dobili bagnetami.

ODZNACZENIA

Okresowy rozkaz Komendy Okręgu AK Nowogródek, zawierający m.in. informację o awansach oraz odznaczeniach Krzyżem Walecznych dla wyróżniających się uczestników walk w Poddubiczach i pod Surkontami.

NKWD O SURKONTACH

Fragment raportu NKGB Bialoruskiej SRS z 28 sierpnia 1944 r. o operacjach przeprowadzonych w sierpniu 1944 r. przeciwko Armii Krajowej w tzw. zachodnich obwodach Białoruskiej SRS, dotyczący walk w Poddubiczach i Surkontach.