Z dumą informujemy, iż zarząd, członkowie a także sympatycy naszej Fundacji wzięli czynny udział w wyjątkowym wydarzeniu jakim było sadzenie lasu w kształcie godła Rzeczyzpospolitej Polskiej na terenie Nadleśnictwa Lipusz, doświadczonego w ubiegłym roku tragicznymi skutkami nagłej wichury.

Akcja sadzenia lasów na zniszczonych przez nawałnicę z 2017 r. terenach leśnych objęta została Patronatem Honorowym przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudę. Organizatorzy akcji włączyli w ten sposób społeczeństwo do pracy przy sadzeniu lasów na zniszczonych przez nawałnicę terenach, ale dodatkowo, w sposób niezwykle oryginalny, upamiętnili setną rocznicę odzyskania przez nasz kraj niepodległości. Jesteśmy dumni z zaproszenia przedstawicieli naszej Fundacji na to niezwykłe wydarzenie.

Leśny orzeł „wyląduje” w miejscu stworzonym przez samą naturę, która pozbawiła ten teren drzew ponad rok temu. Symbolika tego obszaru jest przy tym wyjątkowa, bowiem zachodnia granica Nadleśnictwa Lipusz była równocześnie granicą, odrodzonego w 1918 roku, Państwa Polskiego. Ten żywy pomnik stanie się trwałym wspomnieniem tamtego czasu.

Dendroglif powstanie w zgodzie z zasadami sztuki leśnej, dzięki odpowiedniemu doborowi gatunków do warunków siedliskowych tego miejsca. Sylwetkę „orła” wypełni brzoza w otoczeniu sosny. Wiosną na tle sosnowej zieleni wyróżniać się będzie jasną, świeżą zielenią liści, która latem stanie się intensywniejsza i głębsza. Jesienią przez około 2-3 tygodnie orzeł się „zazłoci”. Późną jesienią, przez całą zimę i w okresie przedwiośnia barwy sylwetce „orła” będą nadawały białe pnie drzew na tle leśnego gruntu. Oczywiście wszystko to będzie widoczne z lotu ptaka – gdy posadzone drzewka wyrosną i stworzą młodnik.