Dwa razy do roku – na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie – Stowarzyszenie Łagierników Żołnierzy Armii Krajowej organizuje zbiórkę darów dla Polaków mieszkających za wschodnią granicą Polski. Od chwili rejestracji nasza Fundacja wspiera Stowarzyszenie w tej szczytnej akcji. Nie inaczej było w tym roku gdy mieliśmy zaszczyt współorganizować zbiórkę oraz dystrybucję darów dla naszych rodaków z Kresów Wschodnich.

Jak nam przekazała koordynatorka zbiórki p. Monika Brzezińska w tym roku w Wielkanocnej akcji „Polacy Kresowym Straceńcom” w Macierzy udało się zebrać ponad 950 paczek. Dary, które otrzymujemy od szkół, przedszkoli, placówek oświatowych i samorządowych takich miast jak Ząbki, Zielonka, Kobyłka, Wołomin, Radzymin, Warszawa, Łochowa, Kuźnica, Janowa, Nowy Dwór później pakowane są przez dzieci i młodzież, a do każdej paczki jest dołączana samodzielnie wykonana karta świąteczna z życzeniami. Naszymi beneficjentami są kombatanci Armii Krajowej, którzy walczyli o zachowanie granic II Rzeczpospolitej Polskiej oraz ich rodziny a także dzieci z polskich rodzin. W tym roku poza szkołami i przedszkolem w Wojdatach, szkołami w Czarnym Borze, Runkojmiach po raz pierwszy spotkaliśmy się z siostrą Martą ze Zgromadzenia sióstr od Aniołów, prowadzącą świetlicę przy kościele pw. Św. Kazimierza w Nowej Wilejce i z p. Renatą Adamowicz ze Środowiska Centrum Usług Socjalnych. Placówka w Nowej Wilejce, która powstała 14 lat temu, utrzymuje się z darów, które otrzymują głównie z Polski, ale nie tylko, bez żadnej pomocy ze strony litewskiej. Od roku powstał oddział w Rudominie, gdzie uczą się sami chłopcy. Po lekcjach dzieci otrzymują podwieczorek z czymś ciepłym do popicia, odrabiają lekcje pod czujnym okiem sióstr. Do świetlicy przychodzą też wolontariusze -chłopcy i dziewczynki – by pomagać w cięższych pracach. Przez świetlice przewija się w tygodniu ponad 30 osób. Warto zaznaczyć, że świetlica, to nie tylko odrabianie lekcji czy wspólny podwieczorek. Po zajęciach obowiązkowych siostry zajmują się dziećmi według ich zainteresowań. Ktoś rysuje, coś lepi, śpiewa, opowiada jakieś ciekawe historie. Są też tacy, których interesuje gotowanie, pieczenie, przygotowanie sałatek itp. Starsi często też mają dyżury w kuchni, w każdą sobotę sprzątają świetlicę. Praktycznie są tu stopniowo przygotowywani do dorosłego i samodzielnego życia.

Podobnym ośrodkiem może się pochwalić p. Renata Adamowicz z tą różnicą, że ten budynek, w którym znajduje się Dom Kultury już istnieje. Na początku tez było wiele ciężkiej pracy i pozyskiwania zaufania miejscowej ludności, by chcieli przychodzić, brać udział w zajęciach. Pani Renata ma pod opieką nie tyko dzieci i młodzież oraz seniorów, ale osoby niepełnosprawne. Każda grupa na swoje godziny, w których korzysta z ośrodka. Na terenie budynku mieści się też biblioteka, a raz w tygodniu przyjeżdża ksiądz, by odprawić mszę świętą w języku polskim. Nasza drużyna Kresowa miała wielki zaszczyt odwiedzić i poznać siostry Panią Marię i Irenę Kardis które pogodą ducha zaraziły nas wszystkich. Panie były świetnie zorientowane co się dzieje w Polsce i bardzo się cieszyły na zmiany, jakie zachodzą w naszym kraju. Następnie nasza drużyna odwiedziła Pana Adolfa Kodź- wielkiego patriotę, który przez wiele lat dopóki zdrowie pozwalało, dbał o mogiły żołnierzy polskich w Skorbucianach oraz innych miejscowościach podwileńskich.

Dzięki wsparciu Senatu RP możliwe było zorganizowanie Gali Dobroczynności w Domu Polskim w Wilnie, gdzie odbyło się spotkanie Wielkanocne z Kombatantami oraz Polakami w tym mieście mieszkającymi. Na Gali została przekazana pozostała część paczek Kombatantom, Sybirakom, szkołom, rodzinom … Wielkim wydarzeniem artystycznym był występ zespołu Ojcowizna oraz Macieja Wróblewskiego. Na ręce zespołu Ojcowizna koordynatorzy z Ostrołęki – Grzegorz Sul oraz Piotr Wiktorski przekazali flagi, opaski biało-czerwone oraz koszuli z godłem Polski.

Wielkim symbolem wspólnoty Polaków na dawnych Kresach Polski był przyjazd Pani Pułkownik Weroniki Sebastianowicz zamieszkałej na Białorusi. Tym samym pokazaliśmy, że mimo oddzielenia części Polski od macierzy my Polacy zawsze jesteśmy razem.

Do zobaczenia zimą !