Fundacja Wsparcia Historii i Kultury Polskiej zorganizowała i przeprowadziła dwa obozy dla 25 – osobowych grup Polaków w wieku 12 – 25 lat. Jeden obóz odbył się stacjonarnie, a drugi – online.

Wielu spośród przedstawicieli młodych Polaków z tego kraju może stanowić elitę intelektualną lokalnych środowisk i być nosicielami polskich wartości, tradycji i kultury. Już teraz wielu z nich jest ambasadorami Polski w swoich środowiskach, jednakże brakuje im zaawansowanej znajomości jęz. polskiego i najnowszej historii Polski.
Na początku lipca z dzieci i młodzież z Białorusi gościli w ośrodku „Szlacheckie Gniazdo” w nadmorskim Kopalinie.

Wyjazd był zorganizowany z Warszawy, wprawie pól dnia spędziliśmy w drodze, jednak nikt nie chciał słyszeć o odpoczynku i w pierwszy dzień poszliśmy na plaże nad morzem bałtyckim. Po plażowaniu ruszyliśmy na tradycyjny spacer, w trakcie którego uczestnicy poznawali lokalne ciekawostki i wysłuchali opowieści o losach polskiego Wybrzeża. Zmęczenie nie pozwoliło nam tym razem na wspinaczkę po okolicznych wydmach Lubiatowskich.

W trakcie obozu zwiedziliśmy Muzeum drugiej wojny światowe w Gdańsku. To jest bardzo tematyczne miejsce. Ogromny nowoczesny muzeum o wojnie. Interaktywne wystawy, eksponaty, wideo materiały były bardzo interesujące dla dzieci. Za pomocą audio przewodnika dzieciom bardzo wygodnie było poruszać się po korytarzach.

Wypoczynek był bardzo aktywny. Zwiedziliśmy też Słowiński Park Narodowy, który został utworzony dla zachowania w niezmienionym pięknie systemu jezior przymorskich, bagien, torfowisk, łąk, nadmorskich borów, i lasów, a przede wszystkim wydmowego pasa mierzei z unikatowymi w Europie wydmami ruchomymi. O randze i wartości przyrodniczej Parku świadczy fakt umieszczenia go w międzynarodowej sieci obszarów chronionych takich jak: HELCOMBSPA, Światowy Rezerwat Biosfery UNESCO czy obszar wodno-błotny Ramsar. Pod wpływem wiatru przemieszczający się piasek powoduje, że wydmy „wędrują” na wschód z prędkością kilku metrów rocznie, zasypując napotkane lasy. Największy obszar wydmowy w okolicach Łeby ma obszar ok. 500 hektarów i stale się powiększa zasypując jezioro Łebsko. Na szlaku turystycznym została udostępniona Wydma Łącka, której wysokość obecnie ocenia się na ok 30 metrów i to właśnie ona była celem naszej wędrówki. Tutaj czekała nas kolejna wspinaczka i wędrówka po trudnym terenie jednak widoki, które mogliśmy podziwiać wynagrodziły wszelkie niewygody. Po wdrapaniu się na szczyt wydmy (niektórzy na czworakach) podziwialiśmy prawdziwie pustynny krajobraz, ale także widać ogrom jeziora Łebsko jak i błękit Morza Bałtyckiego.

Czekała na dzieci wyprawa kajakami w górę rzeki Piaśnicy. Woda czysta i przezroczysta, dużo zakrętów i atrakcji. Meandrującą nieprawdopodobnie rzeką dotarliśmy po ponad siedmiokilometrowym spływie do Morza Bałtyckiego. Dodatkową atrakcją jest, że rzeka, która wpływa do morza bałtyckiego, gdzie po spływu na kajakach odpoczęliśmy i i zaczęli grać w siatkówkę na brzegu. Fantastyczne miejsce, wspaniałe widoki i super towarzystwo.

Udało się też zwiedzić Muzeum Figur Woskowych w Łebie. Spędziliśmy wolny czas ze sławnymi postaciami i bohaterami filmu, sportu, polityki, muzyki, itd. Cala nasza grupa była zachwycona. Dzieciaki robiły zdjęcia obok swoich ulubionych bohaterów filmowych.

Wieczorami w ośrodku czekało na nas ognisko z kiełbaskami, kresowe warsztaty edukacyjno – historyczne, gry rekreacyjne. Tym razem postawiliśmy na kreatywność uczestników – każdy z nich miał za zadanie opisać swoje wrażenia z pobytu a także opowiedzieć coś o sobie, swojej rodzinie i historii. Nie zabrakło więc znowu opowieści o dawnych Kresach i wspólnego śpiewu przy gitarze.

We wrześniu odbył się drugi obóz historyczno-kulturalny online dla młodzieży polskiej z Białorusi.

W trakcie spotkań online dla uczestników były przeprowadzone różnego rodzaju zajęcia z języka polskiego, prowadzone w formie klasycznych ćwiczeń́ językowych jak i w oparciu o zajęcia animacyjne z udziałem uczestników, warsztaty historyczne i kulturalne, warsztaty liderskie.
Głównymi założeniemi obozu online były wzrost kompetencji językowych u uczestników zajęć, polegający przede wszystkim na przełamaniu bariery językowej, uniemożliwiającej swobodną komunikację w obawie o narażenie się na śmieszność wskutek popełnianych błędów gramatycznych, słownikowych. Warsztaty nakierowany też zostały na wzrost świadomości narodowej i historycznej a także kształtowanie postaw patriotycznych i przywiązanie do polskiej tradycji, historii i kultury. Uczestnicy dostały wiedzę na temat cech dobrego lidera, budowanie zespołu, kształcenie postaw obywatelskich, skutecznej komunikacji.

Warsztaty online zostały prowadzone przez doświadczonych edukatorów, którzy potrafili stworzyć dobrą atmosferę i zachęcić uczniów do zaangażowania się podczas spotkań wirtualnych.
W obozie wzięła udział 25 osobowa grupa Polaków w wieku 12-25 lat z Białorusi.

Pragniemy z satysfakcją podkreślić, iż znakomita część uczestników naszych obozów, pomimo wychowania w niesprzyjających temu warunkach, posługiwała się doskonale językiem polskim – językiem swoich przodków. Tych, którzy wstydzili się mówić po polsku lub brakowało im umiejętności zachęcaliśmy do ich doskonalenia.

Dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury Kultura-interwencje 2021.