Z przyjemnością informujemy, iż reprezentacja naszej Fundacji z prezesem Denisem Zwonikiem na czele zajęła II miejsce w organizowanym przez I Liceum Ogólnokształcące PUL w Wołominie I Biegu Patrolowym pamięci Halinki Brzuszczyńskiej ps „Mała”, który odbył się w piątek 28.09.2018 r w Wołominie. Bieg odbył się  na terenie lasu w okolicach Cmentarza Parafialnego w Wołominie, zaś jego celem było uczczenie pamięci lokalnej bohaterki II wojny światowej – sanitariuszki Halinki Brzuszczyńskiej pseudonim „Mała”.  Na 5-kilometrowym dystansie mieliśmy za zadanie m.in. : przenoszenie rannego na noszach, rzut granatem F1 do celu, strzelanie biathlonowe ze sportowego karabinu pneumatycznego w pozycji leżącej, strzelanie precyzyjne z pistoletu pneumatycznego do tarczy sylwetkowej a także pokonanie toru taktycznego. Bieg rozpoczął się od uroczystej zbiórki i Apelu Poległych przy Zbiorowym Grobie Poległych pod Majdanem na Cmentarzu Parafialnym w Wołominie, zaś po jego zakończeniu nastąpiła dekoracja zwycięzców i integracyjny poczęstunek. Nie było łatwo ale pomimo bardzo silnej konkurencji – DALIŚMY RADĘ !

Halina Maria Brzuszczyńska urodziła się 31 stycznia 1928 roku w Wołominie i z miastem związana była przez całe swoje krótkie życie. W domu przy ulicy Piaskowej przeżyła cudowne dzieciństwo, tu uczyła się patriotyzmu od rodziców oraz wspaniałych pedagogów, a w Kościele Matki Boskiej Częstochowskiej przyjęła chrzest i Pierwszą Komunię Świętą. W Wołominie rodziły się jej marzenia o karierze lekarza, a podczas wojny stawiała pierwsze kroki jako pielęgniarka w Izbie Chorych przy ul. Powstańców. Dnia 20 lipca 1944 roku sanitariuszka „Mała” oraz jej starsi koledzy – Janek Baniszewski, Romek Grabowski i Wacek Maciaszek zginęli w Majdanie z rąk niemieckich żandarmów podczas wykonywania zadania konspiracyjnego. Zamierzali przewieźć w bezpieczne miejsce rannego kolegę Mietka Tryca. Halinka miała wtedy zaledwie 16 lat. Swoje młode życie poświęciła w imię wielkich ideałów: patriotyzmu, koleżeństwa i miłości bliźniego.

Zapraszamy do galerii :