W początkach maja gościliśmy kombatantów oraz młodzież z Wileńszczyzny, Wołkowyska i Lidy. Fundacja Pamięci Historii i Kultury Polskiej na Białorusi miała zaszczyt współorganizować ich pobyt w Polsce a także swego rodzaju „długą lekcję historii Polski”. Nasi rodacy z Kresów przyjechali do Warszawy by świętować trzy ważne święta tj. Dzień Flagi, Dzień Polonii i Polaków za Granicą oraz dzień uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Młodzieżą opiekowały się przewodnicząca Związku Polaków na Białorusi p. Irena Biernacka z Lidy i Marina Tiszkowska z Wołkowyska, zaś grupą z Wileńszczyzny p. Honorata Gawłowskiea oraz p. Zenobia Mikielewicz.

Już pierwszego dnia młodzież z Kresów odwiedziła pałac w Wilanowie. Dzięki naszej przewodniczce, edukatorze muzealnym mogliśmy przemierzyć najpiękniejsze komnaty pałacu króla Jana i zapoznać się z jego twórcami: malarzami, rzeźbiarzami oraz z jego słynnymi właścicielami od króla Jana III Sobieskiego po Adama Branickiego. Popołudnie spędziliśmy w Kuklówce Radziejowickiej: w prywatnym Muzeum Lwowa i Kresów Południowo-Wschodnich państwa Olgi i Bogdana Biniszewskich

3 maja młodzież wzięła udział w państwowych obchodach 227 rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Uczestniczył w niej prezydent RP Andrzej Duda wraz z Małżonką, premier Mateusz Morawiecki oraz inni przedstawiciele najwyższych władz państwowych. Mszy św. przewodniczył metropolita warszawski kard. Kazimierz Nycz. Następnie wzięliśmy udział w uroczystościach na placu Zamkowym w Warszawie. Po powrocie do Kuklówki i odpoczynku młodzież wzięła udział w warsztatach historycznych prowadzonych przez członkinię Stowarzyszenia Łagierników – historyka Anetę Hoffmann. Na zakończenie spotkania młodzież otrzymała od Stowarzyszenia nagrody książkowe poświęcone Armii Andersa. Dla przewodniczących poszczególnych grup mjr. Antoni Łapiński z 2 Korpusu Polskiego złożył w swoich książkach autograf z wpisem okolicznościowym. Trzydniowe spotkanie zakończyło się przy ognisku tym razem w ośrodku Kuklówka Conference. Przy jednym ognisku zasiedli Rodacy z Polski oraz środowisk polskich na Litwie i Białorusi. Połączyły nas tym razem słowa polskich pieśni. Wspaniale brzmiały one śpiewane przez naszych młodych gości piękną polszczyzną. Na zakończenie spotkania zabrał głos prezes Stowarzyszenia Łagierników Żołnierzy Armii Krajowej, Artur Kondrat .

Projekt został dofinansowany ze środków Ministerstwa Obrony Narodowej.