Boże Narodzenie jest świętem rodzinnym dla każdego Polaka nie tylko w Polsce, ale również i poza granicami kraju. Na Białorusi, a szczególnie na Grodniensczyznie od zawsze mieszka dużo Polaków.

Dbają Oni o polskość w bardzo trudnych warunkach. W związku z tym nasza Fundacja udała się na Kresy wschodnie, by razem z naszymi rodakami, kombatantami i młodzieżą spędzić świąteczne chwilę, złożyć życzenia, przekazać dary świąteczne, sprawić, by poczuli, że nie są sami i że zawsze o Nich pamiętamy.

Najwięcej uwagi potrzebują kombatanci mieszkający na Białorusi, których niestety zostało już nie wielu. Od lat Fundacja razem z partnerem Stowarzyszeniem Łagierników Żołnierzy Armii Krajowej zajmuje się pomocą i opieką nad weteranami AK. Podczas pobytu każdą chwile staraliśmy się poświecić naszym bohaterom. Trzeba też wspomnieć, że młode pokolenie Polaków na Białorusi zasługuje również na uwagę, ponieważ to oni teraz przejmują sztafetę pokoleń i pielęgnują tę pamięć. Dlatego edukacja młodzieży, przekazywanie jej wiedzy historycznej oraz wychowanie z akcentem na patriotyzm to jedno z głównych zadań Fundacji. W trakcie tego pobytu wraz z młodzieżą odwiedziliśmy kombatantów w ich domach, przekazaliśmy dary, paczki i świąteczne życzenia z Polski.

Podczas spotkań z Oddziałami ZPB w Lidzie, Grodnie, Wołkowysku i Rosi nasi rodacy mieli nie tylko okazję do uzyskania materialnej pomocy z kraju, ale także do poznania i zgłębiania historii Polski, niejednokrotnie od osób, które tę historię tworzyły. Młodzież mogła uczyć się szacunku do tradycji i historii oraz wrażliwości społecznej. Na kresowej ziemi byliśmy przyjmowani jak rodzina, wszyscy witali Nas z otwartym sercem, śpiewaliśmy wspólnie kolędy, na czele z gościem specjalnym, bardem z Polski Maciejem Wróblewskim, który uświetniał nasze spotkania repertuarem religijno-patriotycznym. Każda wizyta u naszych przyjaciół ze wschodu, niosła ze sobą ogromne wzruszenie, łzy i wielką radość.

Wyjazdom przyświecał ważny cel — uświadomienie Polakom żyjących w trudnych warunkach na Białorusi, że są bardzo ważni dla Państwa polskiego i środowisk kombatanckich w Polsce. Na podobne spotkania czekają Oni z tęsknotą cały rok. Biorąc pod uwagę tragiczne losy, jakie przeszli, walcząc o niepodległość Polski, skazywani na wieloletnie wyroki sądów, nasi weterani zza wschodniej granicy wraz ze swoimi rodzinami zasługują na najwyższy szacunek, na opiekę w ten świąteczno-rodzinny czas oraz na wsparcie duchowe i pamięć kolejnych pokoleń.

W wielu miastach poznaliśmy wspaniałych ludzi, wymieniliśmy kontakty i obiecaliśmy, ze do Nich wrócimy a nasza współpraca na pewno będzie kontynuowana.

Czas spędzony z naszymi rodakami na Białorusi, był czasem pełnym miłości, radości i nadziei na wspólną, owocną przyszłość…